Met een VR bril het zwembad in of van de glijbaan af. Dit roept bij ons meteen heel veel vragen op, maar hoe tof kan dit zijn? Maar hoe gaat dit dan in zijn werk? Joeri Dusch, bedenker van dit nieuwe concept, heeft altijd voor bedrijven uit de zwemwereld gewerkt. Dit vernieuwende idee is al ontstaan in 2016 tijdens zijn vakantie op Bali. Inmiddels heeft hij ook een escape game voor in het zwembad gemaakt.
“Daar is het koraal erg aangetast en ik vroeg me af of je dat niet virtueel kan laten zien via VR.”
Het idee is dus ontstaan in 2016 en 3 jaar later heeft hij samen met twee VR designers het eerste prototype voor de glijbaan klaar. Na 4 maanden testen kon Joeri begin 2020 live. Hierna kwam natuurlijk corona. Vele zwembaden waren heel erg enthousiast maar helaas moesten ze dicht vanwege de lockdown. Deze tijd heeft Joeri benut om de Water Games te ontwikkelen. Alles is inmiddels goed getest en Joeri heeft keuringen laten doen. Het moet natuurlijk veilig zijn en blijven. Er zitten regels aan de producten vast met betrekking tot toezicht en gebruik. Kinderen met epilepsie mogen de bril bijvoorbeeld niet gebruiken. De orders komen nu langzaam binnen.
VR Water Games
De VR Water Game is de eerste Virtual Reality Game die je kunt spelen echt in het zwembad. In dit piratenspel, die je met 4 personen speelt, heeft iedere speler zijn eigen niveau. Het uiteindelijke doel is om zo snel mogelijk de schatkist te openen, dit doe je door zowel in de virtuele wereld als in het zwembad opdrachten uit te voeren met verschillende spelattributen voor in het water.
Joeri aan het woord
Virtual reality in het zwembad, wat houdt dat in?
“We hebben drie producten ontwikkeld voor in het zwembad. Het eerste is Virtual Reality Slide. Je scant boven aan de waterglijbaan een chip en kiest zo voor een bepaalde virtuele wereld. Het beeld dat je vervolgens op de VR-bril ziet, volgt het parcours van de glijbaan.”
“We bieden ook snorkelen in een virtuele wereld aan. Daar zit bijvoorbeeld een spelelement in, zo kun je onder water codes verzamelen om schatkisten te openen. En we bieden VR Water Games aan, een escaperoom in het zwembad.”
Heb je dit gecombineerd met een andere baan?
“Ik heb mijn vaste baan er altijd naast gehouden. Beide vind ik heel leuk om te doen, dus ik zeg mijn baan voorlopig niet op. Corona heeft ook wat voordelen gehad: je hoeft niet meer heel het land door met je product. Bijna alle zwembaden in Nederland en België heb ik online gesproken. Maar het blijft een visueel product, je wil het ook laten zien.”
Ook kinderen maken gebruik van de VR brillen. Wat vinden ouders hiervan? Is het veilig?
“We hebben nooit last gehad van bezorgde ouders. Kinderen zijn ontzettend enthousiast en dat helpt enorm. Daarnaast is de bril zacht en kreukelt in, mocht je ergens tegenaan stoten. We hebben ook keuringen laten doen. Nu zitten er regels aan de producten vast met betrekking tot toezicht en gebruik. Kinderen met epilepsie mogen de bril bijvoorbeeld niet gebruiken.
Ben je tijdens het ontwikkelen ergens tegenaan gelopen?
“Nou, het is best wel een ritje geweest. Je pakt twee dingen samen die al bestaan, zwembaden en VR-brillen, maar loopt er dan wel tegenaan dat je water en elektriciteit combineert. We kwamen erachter dat je een telefoon de eerste tien minuten na gebruik in het water niet kan opladen. Het poortje gaat dan dicht. Nu gebruiken we draadloze opladers. En de maskers van de snorkelsets moesten volledig waterdicht zijn.”
Heb je al plannen voor de toekomst?
“We bieden nu drie werelden aan: space, snow world en jungle. Daar willen we straks meer bij gaan maken. Voor snorkelen willen we hetzelfde. En we zitten eraan te denken om onze producten ook bij resorts in het buitenland te gaan aanbieden.”
Joeri verhuurt deze VR Watergames aan zwembaden in Nederland & België. Heb je interesse? Neem dan contact met hem op voor meer informatie.