juni 4, 2018 | Nieuws | Mike van Hoenselaar
Up The Game is het grootste real life gaming en escaperoom evenement ter wereld. De derde editie was 8 en 9 mei in Breda. 1.000 fanaten, liefhebbers, eigenaren, ontwerpers en bouwers komen bijeen om inspiratie op te doen, praktische tips mee naar huis te krijgen of nieuwe samenwerking te vinden. Escape Rooms Nederland was er uiteraard bij. Tamara Toonen, van de Keuringsdienst van Kamers, was ook aanwezig en deelt graag haar ervaringen met je.
Dag 1 van Up The Game 2018
Om 7:00 ging de wekker en nadat ik mijn dochter bij de peuterspeelzaal had afgezet ging ik op weg naar Breda. Na 1,5 uur en een file of 3 later kwam ik aan. Ik heb vorig jaar Prison Escape gespeeld dus ik wist gelukkig meteen waar ik moest zijn: de Koepelgevangenis in Breda! Het is al gaaf aan de buitenkant, maar je moet de binnenkant eens zien!
Ik haal mijn keycord met badge op bij de Registration, krijg een tasje met van alles en nog wat erin en stap dan naar binnen. Gewoon wauw! Wat een supermooie locatie voor deze Up The Game 2018!
Als ik verder de koepel in loop zie ik aan de buitenkant overal standjes en links in het midden is de plek waar je je eten en drinken kan halen. Ook wordt aan beide kanten bij de uitgang aangegeven waar je heen kan. Aan de ene kant is er ‘’The South Stage’’ en ‘’The Holy Grail Stage’’ met daarboven op de 2e verdieping ‘’The Laboratory’’. Aan de andere kant, hoe kan het ook anders, ‘’The North Stage’’ en ‘’The Armory’’ met daarboven op de 2e verdieping ‘’The Room of requirement’’. Als je in het midden van de koepel de trap naar beneden neemt kom je in ‘’The Vault’’.
Ik sla het midden van mijn informatieboekje open en ga op zoek naar wat waar is. Ik was een klein beetje later dan gepland dus de eerste lezingen zijn al begonnen. Maar ik besluit om als eerste dadelijk naar The North Stage te gaan en de lezing van Chris Lattner bij te wonen. Zijn ‘’Future ready? How to update your Room’’ lijkt mij erg interessant.
Chriss Lattner op Up The Game 2018
Ik neem plaats in de zaal en Chris Lattner komt het podium op. Chris is zelf eigenaar van THE ROOM in Berlijn. Met 2 kamers op zijn naam sinds 2014 weet hij inmiddels alle do’s en don’ts in een escaperoom. Hij praat over bijvoorbeeld de logica achter bepaalde dingen, zoals dat mensen blij worden van suiker, dus zet een bakje met snoepjes neer in je ontvangstruimte. Of dat dames altijd grote handtassen hebben dus schaf grote kluisjes aan en geen kleine. Ook leren meubilair in je ontvangstruimte bijvoorbeeld gaat veel langer mee.
Praktische tips van Chris
Ook de tips die hij geeft zijn logisch, maar toch worden ze vaak niet opgevolgd door escaperoomeigenaren. Maak elke dag je ontvangstruimte schoon bijvoorbeeld. Ook de tips over de kamers zelf komen aan bod: Zorg dat het verhaal in de kamer logisch is, want je wilt niet dat mensen verward uit je kamer komen. Zorg er ook voor dat je een gave entree hebt, dit is vaak al het halve werk vindt Chris, want als mensen blij naar binnen gaan, komen ze er ook hoogstwaarschijnlijk weer blij uit.
Zorg bijvoorbeeld ook dat je in je kamer decoratie hebt wat bij de tijd van je kamer past. Je hangt dus geen kluis met touchpad achter een schilderij als het verhaal zich afspeelt in 1890. Chris vindt ook dat er geen hangsloten aan bijvoorbeeld een schilderij of bureau moet hangen, want wanneer zie je dat nou in het echt? Maak het dan zo dat het van binnen automatisch open gaat. Dan hoef je niet van buiten in je mooie bureau te boren of te schroeven en heb je ook geen lelijk hangslot aan je lades hangen, maar heb je wél een weggewerkt automatisch slot.
En ook voor de kamers geldt: regelmatig schoonmaken en kapotte dingen direct maken of weghalen. Zorg ook dat je van de decoraties altijd een paar reserves hebt.
Hoe je door kleuren, geluid en decoratie het beste uit je kamer(s) haalt komt ook aan bod. Met de juiste kleuren op de muren en de juiste kleuren meubilair krijgt je ontvangtruimte of je kamer al een hele andere uitstraling. Chris is ook vóór veel decoratie in de kamer, al moet ik zeggen dat ik denk dat niet iedereen het daarmee eens was.
Oh, en op het eind gaf hij nog een van zijn geheime tips: om je kamer ouder of gebruikt te laten lijken: ‘’Patina’’ (edelroest of koperroest). Erg interessante sessie, maar voor de doorgewinterde eigenaar veel standaard tips.
Cyril Voiron op Up The Game 2018
Na de lunch besluit ik om de lezing van Cyril Voiron te bezoeken met ‘’Designing an Escape Room for VR’’. Ook deze lezing was erg interessant. Hij vertelde over verschillende technieken die hij heeft gebruikt in het ontwikkelen van zijn game en liet voorbeelden zien van de controllers die ze gebruiken. Deze zijn anders dan de ‘’normale’’ controllers. Helaas heb ik nog geen escaperoom in Virtual Reality mogen doen maar na de lezing van Cyril wil ik dit toch snel eens proberen!
Extra games spelen op Up The Game
Na de lezing over VR loop ik naar de Registration, want ik hoorde dat iemand zei dat je je voor games kan inschrijven. Dit wist ik niet maar ik had geluk! De volgende dag was er bij Killjoy’s Escape Case nog net 1 plekje vrij en dus had ik het laatste plekje bemachtigd! Het was inmiddels bijna 15:00 uur en ik liep langs de mobiele Escape Truck van Fort de Hel (die overigens te koop is voor de spotprijs van 40.000,- euro, just so you know).
Escape Truck Fort de Hel
Ik kon meespelen als ik wilde, nou daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Normaal duurt een sessie 60 minuten, maar nu hadden ze het verkort tot 20 minuten. Een paar minuten later gingen we met zeven man de truck in en het was bloedheet! Geen airco in de truck helaas. We moesten 5 grote kogels vinden en daarna de bom ontmantelen. Ondertussen natuurlijk wat zoek- en denkwerk. Niet gelukt helaas, we kwamen een paar minuutjes tekort.
Oververhit kwam ik uit de truck en vertrok gauw richting The North Stage om Michael Badelt te zien met zijn ‘’Look left, look right learnings from the Haunted House industry’’. Een industrie die in Amerika enorm groot is. In Nederland totaal niet eigenlijk. Als een liefhebber van horrorfilms, horror escaperooms en Fright Nights wilde ik dit graag zien!
Michael heeft het over de verschillen in Amerika en Europa op het gebied van Haunted houses en attractieparken. Hij is echt een grappige man en kan goed vertellen en uitleggen. Hij doet dit al 10 jaar en is zelf helemaal spookhuis-fan.
Mensen laten schrikken met een handleiding
Hij vertelt bijvoorbeeld wat een goede manier is om in jouw escaperoom de mensen te laten schrikken op een zodanige manier dat ze wel nog steeds kunnen functioneren, maar zich wel continu in hun achterhoofd afvragen wat er nog meer allemaal gaat gebeuren. Die spanning wil je creëren bij je bezoekers. Het kan ook voorkomen dat je mensen zo heftig laat schrikken dat in plaats van een vluchtreactie je een vechtreactie krijgt, en dat wil je niet. Hij vertelt hoe je dit kan voorkomen door bijvoorbeeld vanaf links of juist rechts mensen te laten schrikken, of door simpelweg niet te lang iemand te laten schrikken. Want ook te lang doorgaan heeft risico’s, het kan bijvoorbeeld ook gebeuren dat de persoon het irritant begint te vinden en ook dat is in je escaperoom niet de bedoeling.
Tevens wordt het voorbeeld genoemd dat als jij een acteur gebruikt die mensen moet laten schrikken dat je diegene goed traint. In het goed laten schrikken maar ook in het inschatten van de mensen aan de hand van hun reacties op de acteur. Hiermee zorg je ervoor dat acteur, maar ook de groep zelf veilig blijft en er geen (onbedoeld) geweld gebruikt wordt. Michael vertelt zijn verhaal met zoveel passie dat ik nog wel een uur had kunnen luisteren.
Ook hier weer: geweldige lezing!
Escape train: A thirteen hour Escape Room Journey
Direct aansluitend hetgeen waar ik ook heel erg naar uitgekeken heb: Inna Huttunen en Agnes Kaszas met hun Escape train: A thirteen hour Escape Room Journey. Dit heb ik maanden geleden al op Facebook voorbij zien komen en ik dacht toen nog: ik wil ook! Maar hé, Finland is niet naast de deur helaas. Ik heb dit wel gevolgd tot het voorbij was. Alleen de hoe en wat daar had ik geen idee van dus ik heb een uur lang met focus en aandacht geluisterd naar deze 2 mega enthousiaste dames.
Ze hebben verteld hoe het allemaal in zijn werk ging. Dat ze hier 4 jaar over gedaan hebben, van het begin: het idee tot het eind: de uitvoering. Hoe het idee tot stand is gekomen en wat daar allemaal voor nodig was om alleen het idee zelf al uit te werken. Maanden gingen daar overheen met veel discussies, slaapgebrek, pizza en ander fastfood.
Gebaseerd op Murder on The Oriënt Express
Het verhaal van de Escape Train is gebaseerd op de film Murder on the Oriënt Express die in November 2017 opnieuw in première ging. Ze hebben ook echt sommige scènes in de trein nagespeeld. Een van de dames verteld hoe het uitzoeken van de deelnemers in zijn werk was gegaan. Er waren 3000 aanmeldingen waaruit ze 10 mensen hebben gekozen. Dat was een heel karwei en duurde erg lang.
Nadat de deelnemers bekend waren moesten natuurlijk de acteurs instructies krijgen en begon de fase van het in elkaar zetten van alles: de trein, de props, de acteurs, de verhaallijnen, de deelnemers en hun reacties. O-ver-al werd rekening mee gehouden, met elke reactie die kon komen of elke mogelijke uitslag.
De acteurs moesten zich soms met de props verstoppen in gangetjes, kasten en wc’s totdat ze weer op moesten. Maar al die tijd zijn de acteurs in hun rol en ook als er hints gegeven moesten worden wisten de acteurs precies hoe ze in hun rol de mensen op het juiste pad moesten krijgen.
In totaal heeft het zelfs geen 13 maar 16 uur geduurd en hebben ze meer dan 1000 kilometer afgelegd. De trein startte in Finland en kwam aan in Lapland. Ook bij alle eetmomenten werden acteurs ingezet, geweldig!
‘’If someone says it’s impossible, we say: we can make it possible!’’
Wat had ik graag in die trein willen zitten! Hoe gaaf! En deze dames zijn nog lang niet klaar met dit soort grote events, ze deden zelfs nog even een oproepje dat als je een idee had waarvan je dacht dat het onmogelijk was, je maar even naar ze toe moest komen.
Eerste dag afsluiten
Ondertussen knort mijn maag na die lange zit, maar ik mag naar de Diner Party wat gegeven wordt bij Beers and Barrels in Breda. Heel gezellig en wat een lekker eten! Tot laat nog gepraat met veel mensen en daarna lekker slapen in het hotel. Op naar dag 2!
Het tweede deel van dit artikel komt morgen online.
Mede-oprichter van Escape Rooms Nederland. Ik deed mijn eerste escaperoom in 2014 en heb er inmiddels meer dan 500 gespeeld in binnen- en buitenland. Ik houd van denkpuzzels, bordspellen en avontuur. Ik houd er van om erg creatief te zijn en ben een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten. Ik ben daarnaast eigenaar van Wonderling Experience Studio, waar we allerlei soorten ervaringen ontwerpen, waaronder escaperooms.
Geef een reactie