Puberpit heeft een digitale escaperoom ontwikkeld voor ouders en hun puberkind(eren). Volgens hun een mooie manier om ouders en hun kind niet lijn recht tegenover elkaar te zetten, maar juist te laten samenwerken op een bijzondere manier en in de vorm van een online escaperoom.
Wat is Puberpit?
Puberpit bestaat om een optimistisch beeld over pubers en omgaan met pubers neer te zetten. Pubers en ouders lijken soms wel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hoe interessant is het dan als ze juist moeten samenwerken? Het mysterie van de verdwenen topartiest is net online gekomen. In deze digitale escaperoom komen P!NK en Pink Floyd samen. Je maakt dus het sterkste team met verschillende generaties. Maar met een flinke portie zoekmachine kom je ook heel ver. Laat je dus niet tegenhouden als je liever speelt met je vrienden in plaats van met jouw ouders! Met het spel ben je ongeveer 2 tot 4 uur bezig. Je kan het gratis spelen, een team van 2 tot 4 spelers is ideaal.
Het mysterie
Muzikant Sun Memphis is al een aantal maanden verdwenen wanneer er een schuilplaats ontdekt wordt in een schuur. Zou hij hier al die tijd gezeten hebben? En waar is hij nu dan? Met behulp van zeven puzzels, met een muzikaal tintje, wordt dit mysterie opgelost. Ontdek met jouw team waar de vermiste muzikant is.
We hebben Jannie Engels gesproken over dit concept, een van de initiatiefneemsters van Puberpit. Hoe zijn ze op dit idee gekomen en wat zijn de reacties tot nu toe?
Waarom hebben jullie gekozen voor deze vorm van educatie? De vorm van een escaperoom?
“Ik ben al een tijd escaperoom-enthousiasteling en ook mijn puberjongens houden hier enorm van. We hebben dan ook een paar escaperooms samen gedaan. Als je tijdens een escaperoom als ouder af en toe een beetje afstand neemt tijdens het puzzelen, kun je heel goed zien hoe je kinderen dingen aanpakken. Dat is gewoon heel mooi om te zien! We hebben ook al vaker zitten kijken hoe we in huis een echte escaperoom kunnen maken als verrassing voor de kinderen, maar dat kwam er steeds maar niet van. En eigenlijk ben ik digitaal misschien wel veel handiger en inventiever.”
Hoe zijn jullie te werk gegaan met het maken van deze online escaperoom?
“Als ontspanning doe ik al heel lang denkpuzzels. Zeg maar sudoku’s, maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten. En ook van die mini digitale ‘escaperooms’ zonder verder verhaal. Ik zag in een grote digitale escaperoom die nu voor de coronatijd gemaakt is veel techniekjes terugkomen die ik ken uit dit soort puzzels. Na het doen van een paar grote digitale escaperooms bleven ’s nachts maar puzzels door mijn hoofd schieten en hoe die vertaald kunnen worden naar 1 verhaal.”
“Alle puzzels die ik op die manier maakte heb ik los van elkaar laten testen. Ondertussen heb ik eindeloos flowcharts en ‘plattegronden’ gemaakt hoe alles in elkaar moet vloeien. Ik vond het belangrijk dat het niet een structuur had van: puzzel oplossen > nieuwe ruimte, nieuwe puzzel > puzzel oplossing > etc… Ik wilde graag dat de puzzels organischer in elkaar overlopen en dat je ook soms meerdere puzzels nodig hebt om 1 grotere puzzel op te lossen.
Voor het verhaal wilde ik graag dat de belevingswereld van jong en oud elkaar aanraakten. Muziek is daar een uitgelezen thema voor. Iedereen luistert muziek.
En dan de techniek! Die wilde ik heel simpel houden zonder dat mensen doorhebben dat het simpel is. Ik heb hiervoor bestaande mogelijkheden op een slimme manier gecombineerd. Dat was veel experimenteren, maar het biedt nu een blauwdruk waar ik vaker mee aan de slag zou kunnen. Mocht ik weer de kolder in mijn kop hebben ;).”
Hoe zijn de reacties tot nu toe?
“Mensen zijn onder de indruk van de look en feel en vinden het heel gaaf gedaan!”
Het is dus echt bedoeld voor ouders met puberkids en dan gericht op samenwerking?
“De fijne ervaring die ik heb met escaperooms met mijn pubers doen, wil ik graag doorgeven aan andere ouders. Dat werkt natuurlijk alleen als de pubers ook van puzzelen houden! Anders moet je er gewoon niet aan beginnen ;). Maar de escaperoom kan door iedereen gedaan worden die van puzzelen houdt. Het puzzelniveau is niet omlaag geschroefd om aan een algemene puberdoelgroep te voorzien. Het blijft een spel voor puzzelliefhebbers.”
Zijn jullie tegen dingen aangelopen tijdens het maken van deze escaperoom?
“Ik had in mijn voortraject al veel kruit verschoten in mijn poel van testers. Dus ook toen het technisch goed in elkaar zat, was het erg moeilijk om nog genoeg testruns te doen. Gelukkig zit de achterkant technisch zo overzichtelijk in elkaar dat ik gemakkelijk dingen kan aanpassen als nieuwe feedback daar om vraagt. Maar ook die balans is moeilijk: als ik overleg met mijn zoon over dat ik iets wat makkelijker wil maken, zegt hij al snel: ‘Echt niet doen, dan wordt het veel te makkelijk en overduidelijk, ze moeten maar harder puzzelen’. Dan zoek ik vervolgens een middenweg.”
Wij vinden het echt heel erg bijzonder om te zien dat er voor deze vorm van educatie gekozen is. Een escaperoom inzetten om de ouders en pubers te laten samenwerken ipv recht tegenover elkaar te laten staan, mooier kan het volgens ons niet! We hebben helaas zelf geen puber om het mee te testen dus zijn ook erg benieuwd naar jullie verhalen.
Deze escaperoom is te spelen via Puberpit en is geheel gratis.