Ben jij ook zo’n fan van de populaire Griezelbus boeken van Paul van Loon? Wij zijn zelf opgegroeid met de boeken van Paul van Loon en hebben de vele boeken van de Griezelbus verslonden. Ben je er net zo dol op als wij? Dan wil je zeker een kijkje gaan nemen in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Hier opent niemand minder dan de kinderboekenschrijver Paul van Loon morgen via een livestream de Griezelbus-escape room! Wij zijn heel erg benieuwd!
Griezelbus escape room voor kinderen
De escape room is gericht op basisschoolleerlingen uit groep 6 tot en met 8 en is onderdeel van de speurtocht in de nieuwe tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’. Je bent ongeveer 60 minuten bezig en de kosten zijn € 50,- per 15 leerlingen (inclusief museumentree en twee begeleiders gratis). Reserven kan via de afdeling Educatie.
Kinderen gaan met een ‘letterpaspoort’ op avontuur in het Letterbos van de tentoonstelling en op jacht naar geheimschriftletters voor een code. Met die code krijgen ze toegang tot de Griezelbus-escaperoom. Daar moeten ze de gevreesde griezelboekenschrijver P. Onnoval proberen te stoppen voordat zijn griezelverhalen werkelijkheid worden. Hiervoor moet je geheimschrift kunnen lezen, maar ook je geheugen en je behendigheid worden op de proef gesteld als je uit de bus wil komen. Je hebt 10 minuten de tijd. Gaat het jullie lukken?
“De bus is een belangrijk onderdeel van de next level speurtocht in onze nieuwe tentoonstelling”, vertelt educator Martine Blijdorp. ‘Superleuk dus dat Paul van Loon de Griezelbus-escaperoom gaat openen!’
Om 11.00 uur opent Paul van Loon zaterdag via livestream zijn Griezelbus. Hij wordt daarin bijgestaan door de enige echte P. Onnoval, de schrijver uit de Griezelbus-boeken.
Om 12.00 uur verzorgt P. Onnoval een korte theatervoorstelling. Kinderen die de voorstelling bij willen wonen mogen verkleed komen in het thema ‘Griezelbus’, maar verkleed komen als Paul van Loon mag natuurlijk ook.
Aansluitend is er, voor wie dat wil, van 12.30 tot 13.00 uur een ‘online meet and greet’ met Paul van Loon!
Raymond Reints, maker en bedenker van de Griezelbus escape room, aan het woord
Wij spraken Raymond Reints van Gloeidraad die deze Griezelbus escaperoom heeft mogen ontwikkelen en bouwen. Is Paul van Loon betrokken geweest tijdens het ontwerp- en bouwproces en waar zaten de grootste uitdagingen?
Wat was de grootste uitdaging tijdens het maken van deze ervaring?
“Gek genoeg was het werken met het intellectueel eigendom van de Griezelbus veel eenvoudiger dan we van te voren hadden verwacht. Iemand van de locatie waar de escape room staat (het Onderwijsmuseum) kende iemand van de uitgeverij en zo werd het contact gelegd. Zowel de uitgeverij als Paul van Loon zelf waren direct enorm gecharmeerd van het idee en vonden het erg leuk om aan mee te werken. De grootste uitdaging van het project was het combineren van de Griezelbus met het thema van de tentoonstelling, waar deze escape room een onderdeel van is: ‘leren lezen’. Bij de start van de opdracht leek ons meteen interessant om spelers te laten ervaren hoe het is om opnieuw te leren lezen terwijl ze worden meegenomen in een zinderend Griezelbus avontuur. Dit hebben we uitgewerkt als een speurtocht die voorafgaat aan de escape room, waar de deelnemers een geheimschrift leren door in het hele museum kleine uitdagingen te doen. Met iedere uitdaging krijgen ze een aantal letters van het geheimschrift. En wanneer ze alle letters hebben komen de spelers te weten hoe ze de deur van de Griezelbus kunnen openen. En daar begint de spannende climax van de ervaring!”
Hoe was het om met Paul van Loon samen te werken. Is Paul van Loon betrokken in het proces?
“Ik vond het een enorme eer. Ik ben zelf opgegroeid met de Griezelbus boeken en vond Paul van jongs af aan al een te gekke schrijver. Daarnaast was het ook erg leerzaam; waar wij denken in game-play, spelonderdelen en puzzels, denkt Paul in zinnen en verhalen. Alles wat hij zegt formuleert hij als passende zinnen en bedenkt direct hoe spel-elementen kunnen worden verbonden met specifieke karakters en verhaalonderdelen. Paul is tijdens het ontwerpproces veel betrokken geweest bij het bedenken van de ervaring en verhaallijn. Daarnaast heeft hij bij het creëren van de inhoud ook veel bijgedragen. Alle teksten die voorkomen in de speurtocht en de escape room zijn dan ook door hem geschreven. zodat alle informatie helemaal past in het Griezelbus universum. Overigens ook een leuk insiders-weetje: Paul van Loon zie je altijd in de media met hoed en zonnebril. Wij vroegen ons al af of Paul ook op deze manier de Zoom calls binnenkwam en dan bleek inderdaad zo te zijn, we hebben zijn ogen nooit gezien ;)”
Hoe lang is deze escaperoom beschikbaar. En is deze bus uiteindelijk ook op andere locaties beschikbaar?
“Deze ervaring zal zo lang blijven staan als de tentoonstelling, waarschijnlijk anderhalf jaar. Het is nog niet bekend of hij daarna naar een andere locatie verhuist.“
Is het een enge escaperoom als het thema de Griezelbus is?
“Ja, maar dit was ook een grote uitdaging. De jongste spelers zijn namelijk 6 jaar, terwijl er ook spelers zijn van familiegroepen (inclusief ouders) en spelers die veel ouder ouder zijn. De verschillende doelgroepen hebben dus een heel ander tolerantieniveau voor spanning, dus daar moesten we iets op verzinnen. Daarvoor hebben we uiteindelijk uniek stukje techniek ontwikkeld, waarmee de spelers voorafgaand aan de ervaring hun eigen ‘griezeligheids-niveau’ kiezen. Dit griezeligheids-niveau heeft invloed op de hoeveelheid licht, de kleur van het licht en alle sound-tracks in de bus. De soundtracks zijn overigens ook helemaal op maat gecomponeerd voor de ervaring zodat deze helemaal een Griezelbus-feeling geven, passend bij ieder spannings-niveau. “
Moet je de boeken gelezen hebben?
“Nee, de ervaring staat helemaal op zichzelf, dus hoef je geen Griezelbus boeken te hebben gelezen. Maar, het is natuurlijk wel extra leuk als je de boeken wel hebt gelezen. In deze ervaring komen namelijk bekende karakters uit verschillende Griezelbus verhalen terug, waardoor het hele leuke “oh, ja!” momentjes oplevert.”
Meld je aan of volg de opening via livestream
Na het gesprek met Raymond zijn we nog enthousiaster geworden. Voor de voorstelling is er maar plek voor 40 kinderen en aanmelden kan via de website van het Nationaal Onderwijsmuseum. Voor degene die fysiek niet aanwezig kunnen zijn is de opening morgen te volgen via een livestream. Houd hiervoor de site van het Onderwijsmuseum in de gaten.
Wij zitten morgen om 11:00 klaar, jullie ook?