Museum Escape Online: De Vacature, online escape room verbindt zestal musea

juli 15, 2020 | Nieuws | Mike van Hoenselaar

Nieuw online spelconcept genaamd Museum Escape Online ziet levenslicht. Vooral de samenwerking met 6 Nederlandse musea is erg interessant. Het spel is afgeleid van escaperooms en je dient allerlei puzzels op te lossen om het spel uit te spelen. Musea en escape rooms hebben het nog steeds erg moeilijk in verband met het COVID-19 virus, waardoor zij niet of weinig te bezoeken zijn door het publiek. Museum Escape Online: De Vacature is een online escape room, waarbij mensen vanaf huis toch deze musea kunnen ervaren. Het spel is volledig via de website te spelen, waarbij er als gezin of in vriendengroepen via telecommunicatie kan worden samengewerkt. Na twee weken intensieve productie is het spel te spelen voor 18 euro per groep.

Museum Escape Online: De Vacature

Spelers gaan tijdens het spel een paar uur aan de slag als een ‘ethische hacker’ om de beveiliging van een zestal musea te testen. Aangezien de musea in Nederland ook gesloten zijn, is dit uiteraard de uitgelezen kans voor kwaadwillende personen om hier ongezien binnen te breken. Tijdens het spel zal blijken of alles wel is wat het lijkt en of ons Nederlands erfgoed in gevaar is! Het spel kan het best worden gespeeld in groepjes van 2-4 (als gezin of digitaal op afstand). Groepen zullen tussen de 2,5 en 6 uur bezig zijn met het verhaal.

Een nieuw belevingsconcept voor musea

De combinatie van het medium (escaperoom), verhalen uit een museum en digitale elementen is niet geheel nieuw. Al in 2017 heeft Novitas Heritage, een soortgelijke fysieke beleving Museum Escape gerealiseerd. Deze ervaring heeft gereisd door Nederland en gestaan in o.a. het Rijksmuseum van Oudheden, het Allard Pierson en het stadhuis van Den Haag.

Samenwerking tussen 7 escaperoombedrijven

Voor dit nieuwe concept heeft Novitas Heritage de handen ineen geslagen met webdeveloper Interweave Communication en een aantal escape rooms: Assen Escape Rooms, Delft Escape, Emmelocked, Escape room 071, Turf Real Life Gaming en Your Escape Room. Door de intelligente lockdown zijn zowel musea als escaperooms lang gesloten geweest. Om mensen toch ook thuis op een leuke wijze af te kunnen bieden leiden, zien we de laatste weken online varianten van fysieke activiteiten verschijnen.

Zo zijn de ontwikkelaars van Museum Escape Online ook onderdeel van de groep Creators United. Door deze groep van 18 escape room eigenaren samen is De Verloren Herinnering gemaakt, een spel met inmiddels al meer dan 60.000 spelers.

Krijg uniek kijkje bij 6 musea

Musea die bij hebben gedragen aan ‘De Vacature’ zijn: Archeologisch Museum Haarlem, Frans Hals Museum, Markiezenhof, Museum het Pakhuis, het Noord-Hollands Archief en het Rijksmuseum van Oudheden.

“Het Frans Hals Museum wil bezoekers anders laten kijken, en meer laten zien. En hoe kan dat beter dan de wereldberoemde schilderijen te bestuderen door de bril van een hedendaagse hacker? Spelers van de game ontdekken via online breinkrakers het museum op een compleet andere manier dan ze gewend zijn.”

“Wij vinden het geweldig dat wij meedoen aan dit innovatieve concept! Voor ons als museum over de stadsarcheologie is dit weer een geheel nieuwe manier om onze eeuwenoude archeologische collectie aan een breed publiek te laten zien. Denk dan bijvoorbeeld aan het skelet van Cornelis, de middeleeuwse Haarlemmer die is gevonden bij de opgraving op de Botermarkt of een van onze topstukken; een prachtig versierde leren schoen uit de middeleeuwen. In deze tijd waarin de musea gesloten zijn door de Coronacrisis, is dit juist een geweldige manier om online toch publiek van onze collectie te kunnen laten genieten. En wat is er nu leuker dan via een spannende online escape ervaring door niet 1 maar 6 musea, waaronder 3 Haarlemse, te kunnen dwalen!”, namens Archeologisch Museum Haarlem.

“Museum Escape Online geeft ons de kans om op een speelse manier ons archief in beeld te zetten. Ons recent-geopende tentoonstelling over de Haarlemse drukker Joh. Enschedé en ons DrukLAB kunnen bijvoorbeeld op dit moment niet bezocht worden. Dit betekent niet dat wij niet online bereikbaar zijn: op onze website kun je onder meer beelden, archiefstukken, achtergrondinformatie en interessante artikelen vinden. Voor ons is het fijn dat mensen onze website nodig hebben om de opdrachten in MuseumEscape te kunnen voltooien. De drempel om terug te komen naar onze site en zelf historische stukken te zoeken en te vinden is hierdoor weer een stukje kleiner!”, aldus Noord-Hollands Archief.

Spelbeleving Museum Escape Online

We hebben zelf het spel ook gespeeld (Disclaimer: gratis). Het biedt een flink aanbod aan puzzels en verschillende media die je gaat gebruiken. Je dient het wel echt op een desktop of laptop te spelen wat ons betreft. We hadden ook graag meer van musea gezien. We willen graag op plekken komen waar je niet of erg lastig kunt komen. Nu lag de focus te veel op het ‘hack’ gedeelte van het spel ons inziens.

De puzzels zijn, net zoals bij De Verloren Herinnering erg uiteenlopend. Er zijn genoeg leuke en unieke puzzels te vinden in Museum Escape Online. Puzzels waar jij en je groep je uitstekend 2 tot 6 uur mee kunt vermaken. We raden dit spel zeker aan om te spelen met gezinnen. De puzzels zijn niet per se voor kinderen of tieners, maar de sfeer rondom hacken en de musea wel. Het is daarom ook niet eng of te spannend voor kinderen. De makers hebben geprobeerd om veel verhaal toe te voegen, maar dat kwam tijdens het spelen nog niet helder genoeg naar buiten voor ons, maar wellicht waren we te veel bezig met de puzzels :).

We merken dat dit soort online spellen al snel op elkaar beginnen te lijken en dus minder interessant worden om te spelen. We zijn benieuwd hoe jullie dat zien. Misschien is het onze liefde voor live video escaperooms, of de drang naar het spelen van de echte offline escaperooms waar we zo naar snakken.

We hebben ons goed vermaakt, Het blijft een mooi concept om escaperooms en musea te helpen om door deze moeilijke periode heen te komen. Deze kan op je lijstje om te gaan spelen.

Mike van Hoenselaar
Mike van Hoenselaar
Mede-oprichter van Escape Rooms Nederland. Ik deed mijn eerste escaperoom in 2014 en heb er inmiddels meer dan 500 gespeeld in binnen- en buitenland. Ik houd van denkpuzzels, bordspellen en avontuur. Ik houd er van om erg creatief te zijn en ben een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten. Ik ben daarnaast eigenaar van Wonderling Experience Studio, waar we allerlei soorten ervaringen ontwerpen, waaronder escaperooms.

Wekelijks onmisbaar escaperoom nieuws in jouw inbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Pin It on Pinterest