februari 26, 2020 | Nieuws | Mike van Hoenselaar
Lentevuur is de nieuwe thriller van Suzanne Vermeer…
…inclusief mysterieuze envelop, gemaakt door Puzzelpost!
Puzzelpost maakt verhalen waar je compleet in opgaat. Elk pakket is een schat van vergeelde kranten, handgeschreven brieven en levensechte documenten vol puzzels, codes en geheimen. Voor liefhebbers van thrillers en escape rooms heeft Puzzelpost nu een extra mysterie ontworpen wat bijgevoegd zit bij het nieuwe boek van bestsellerauteur Suzanne Vermeer.
Lentevuur bevat een tweede verhaallijn die je helemaal zelf kunt oplossen door middel van de envelop met 4 oude documenten. Lees zorgvuldig, blader terug, maak aantekeningen en ontdek: Wat is er in mei 1972 op het landgoed Chorinsky gebeurd?
“Het boek leest fijn weg en laat je op een meeslepende wijze het verhaal achter het landgoed Chorinsky zien. In een paar uur ben je door het boek heen, maar een mysterie blijft onbeantwoord. Aan mij om door middel van de envelop het op te lossen. De kwaliteit van de puzzels zijn wat we van Puzzelpost gewend zijn. Ik heb met veel plezier het mysterie opgelost en vind het echt iets toevoegen aan een boek. Het geeft het verhaal een extra laag wat zich erg goed leest voor een thriller.”, aldus Mike van Hoenselaar, eigenaar Escape Rooms Nederland.
We spraken Ruud Kool over dit nieuwe project en hoe hij op dit idee is gekomen?
“In september 2018 werd ik benaderd door de innovatie-afdeling van WPG (waar uitgeverij A.W. Bruna onder valt), omdat ze graag iets bijzonders wilden maken met Suzanne Vermeer. Elk jaar komen twee grote Vermeer-thrillers uit, en daarnaast zijn er ook nog verhalenbundels en meer, maar ze wilden nu echt iets unieks. Ze waren Puzzelpost tegengekomen en zagen de match. Ik zat toen nog midden in de ontwikkeling van Het Medusa Rapport (deel 2 van de Puzzelpost trilogie); De Filomela Brieven waren net uitgekomen.
We zijn samen gaan zoeken naar de juiste vorm. Aanvankelijk wilden we net zoiets maken als Het Boekanier Dossier – een puzzelbox, maar dan in de stijl van Suzanne Vermeer. Echter, na meerdere gesprekken en uitgebreid onderzoek onder de fans kwamen we uit op iets dat we veel leuker vonden. De meeste boeken van Suzanne Vermeer hebben naast de spannende hoofdplot ook nog een tweede verhaallijn, bijvoorbeeld een geheim van lang geleden dat op de een of andere manier te maken heeft met het avontuur van de hoofdpersoon. Deze subplot wordt gewoonlijk aan het einde van het boek verklaard, maar niet bij Lentevuur: deze keer is het aan de lezer! Dat vond ik een onwijs tof idee, en samen met spelontwerper Meggy Pepelanova heb ik een voorstel gedaan voor wat het oude geheim zou kunnen zijn. Dat sloot goed aan bij de ideeën voor het boek; daarna zijn we samen aan de slag gegaan om er echt één geheel van te maken.”
“De ideeën voor het verhaal waren ambitieus, dus het was een uitdaging voor Meggy en mij om ze te verwerken tot een aantal documenten. Dat werden uiteindelijk een foto, een brief, een plattegrond en een stuk bladmuziek. Samen met het boek vertellen ze wat er in 1972 op het Chorinsky landgoed is gebeurd, maar alleen als je weet hoe je moet kijken… Het had me aanvankelijk leuk geleken als de documenten los tussen de pagina’s van het boek zouden zitten, zoals bij S van Doug Dorst en J.J. Abrams. Daar zijn we echter al snel van teruggekomen, want het was helemaal niet logisch voor het verhaal.”
“De samenwerking was echt te gek. Er is zelfs een speciaal nummer geschreven en opgenomen voor Lentevuur, dat onderdeel is van het verhaal. Ik ben er trots op dat zo’n grote auteur als Suzanne Vermeer dit met Puzzelpost wilde doen, en het is natuurlijk heel gaaf dat dit straks in winkels door het hele land ligt! Van Lentevuur worden er waarschijnlijk (veel) meer exemplaren verkocht dan van al mijn vorige producties bij elkaar, dat is wel even wennen.”
Ook spraken we Steven Maat. Steven is uitgever fictie bij A.W. Bruna. Hij vertelt over de samenwerking en deelt met ons waarom er voor deze vorm gekozen is.
Hoe is dit idee ontstaan?
“Voor Suzanne Vermeer – een van onze succesvolste thrillerauteurs – zijn wij altijd op zoek naar nieuwe manieren om haar boeken nog spannender en leuker te maken voor haar fans. Uit onderzoek is gebleken dat de lezers van haar boeken ook grote puzzelliefhebbers zijn en daar wilden wij iets mee doen. Wij zijn in contact gekomen met Ruud van Puzzelpost en met hem hebben we gekeken hoe we de puzzelmysteries die hij bedenkt, zouden kunnen verwerken in Suzannes thrillers. Hieruit is Lentevuur ontstaan.”
In jouw woorden beschrijven wat het boek precies is? Waarom is hiervoor gekozen?
“Lentevuur is een thriller met twee verhaallijnen/twee mysteries. Het ene mysterie staat centraal in het boek en spits zich toe op de belevenissen van een jonge vrouw – Julia – en haar nichtje en een vriendin op het landgoed van haar grootmoeder in het hedendaagse Tsjechië. Het tweede mysterie draait om de geheimzinnige documenten die Julia in haar bezit krijgt – die worden meegeleverd bij het boek – die lijken te wijzen naar iets wat in het verleden op datzelfde landgoed is gebeurd. Het eerste mysterie wordt in het boek opgelost, maar voor het tweede mysterie zal de lezer zelf moeten gaan puzzelen om het geheim te ontrafelen. Hierdoor is Lentevuur een interactieve thriller geworden, wat precies onze bedoeling was.”
Hoe is de samenwerking ontstaan tussen Suzanne Vermeer en Ruud van Puzzelpost?
“Een van onze collega’s was bekend met Puzzelpost en wij hebben Ruud uitgenodigd op kantoor. Van het begin af aan was duidelijk dat we een samenwerking met elkaar zagen zitten, omdat het product dat we voor ogen hadden echt uniek was. Omdat Suzanne Vermeers ware identiteit geheim moest blijven, konden zij en Ruud niet direct contact met elkaar hebben, wat het afstemmen van het verhaal en de puzzels op elkaar extra uitdagend maakte. Maar het eindresultaat is echt geslaagd te noemen en zeker voor herhaling vatbaar.”
Heb je zelf ooit escaperooms gedaan? Of thuis escaperoom puzzels gespeeld?
“Jazeker, en ik was er tot mijn schande in het begin heel slecht in. Je moet er toch echt een bepaalde denkwijze voor hebben, maar na verloop van tijd viel gelukkig het kwartje. Ik vind het echt een heel leuk fenomeen, om samen te doen met vrienden, familie of collega’s, maar ook alleen (de puzzel dan).”
Wie is volgens jou Suzanne Vermeer?
“Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden thrillerauteur Paul Goeken. In overleg met zijn familie is na zijn dood besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten. Wie tegenwoordig de boeken schrijft, houden we strikt geheim. Dat is het enige Suzanne Vermeer- mysterie dat echt nooit onthuld zal worden.”
Voor wie is dit boek bestemd?
“Uiteraard voor alle fans van Suzanne Vermeer en voor iedereen die van (thrillers) lezen en puzzelen houdt. Maar ook voor kijkers van detectiveseries op tv die graag zelf de misdaad oplossen voordat de politieman of -vrouw op televisie dat doet. En uiteraard voor werkelijk iedereen die wel eens een escaperoom heeft gedaan – dezelfde skills die je nodig hebt om daaruit te ontsnappen, heb je bij Lentevuur nodig om te ontrafelen wat er op 2 mei 1972 is gebeurd op het landgoed Chorinsky.”
Lentevuur ligt al vanaf 4 februari 2020 in de winkels. Wij zijn super enthousiast over deze samenwerking en vinden het mooi om te zien hoe twee werelden zich vermengen en dat hier een mooi extensie op een verhaal uit voortkomt.
Wie gaat aan de slag met het boek Lentevuur van Suzanne Vermeer en kan ontdekken wat er in mei 1972 op het landgoed Chorinsky is gebeurd?
Mede-oprichter van Escape Rooms Nederland. Ik deed mijn eerste escaperoom in 2014 en heb er inmiddels meer dan 500 gespeeld in binnen- en buitenland. Ik houd van denkpuzzels, bordspellen en avontuur. Ik houd er van om erg creatief te zijn en ben een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten. Ik ben daarnaast eigenaar van Wonderling Experience Studio, waar we allerlei soorten ervaringen ontwerpen, waaronder escaperooms.
Geef een reactie