juni 6, 2019 | Interviews | Mike van Hoenselaar
We spreken Trudy de Vos, eigenaresse van TownShip Escape in Easterwierrum. Ze verteld over hoe ze in aanraking is gekomen met het fenomeen ‘escaperoom’ en wat haar escaperoom zo uniek maakt in deze escaperoom wereld.
Hoe heb je van het begrip escaperooms gehoord?
“De eerste escaperoom die ik bezocht, was De Laboratoriumkamer in Bunschoten. Ik dacht dat het een suf teamuitje zou worden maar het was fantastisch! Gegild hebben we, en stuiterend van de adrenaline stonden we weer buiten. Ik was een instant escape-addict.
Nog geen jaar later bedacht ik voor een feest een escaperoom in een garage. Eigenlijk bedoeld voor de lokale jongeren, maar hun ouders kwamen er minstens zo enthousiast doorheen. Het idee om een eigen escape te beginnen, bleef daarna in mijn hoofd zitten.”
Waarom ben je een escaperoom begonnen?
“Meteen bij mijn eerste escaperoom dacht ik “Dit wil én kan ik ook”. Verhaal, puzzels, licht en geluid uitdenken, kijken hoe je mensen logisch door de ruimte krijgt. Het sluit aan bij mijn ervaring als journalist, toneelregisseur en psycholoog. Het mooie van het escaperoomwereldje is dat er nog geen gebaande paden zijn. Creativiteit viert hoogtij. Iedereen wil helpen, als je maar met originele ideeën komt. En kwaliteit wordt beloond; het zingt heel gauw rond of je een goede room hebt, of juist niet.”
“Ook wilde ik de boel levendig te houden in Easterwierrum, het Friese gehucht waar we wonen. Vooral voor de jongeren kan het een dooie boel zijn op het platteland. Mij bekroop het idee dat een escaperoom een mooie manier is om ze bijverdiensten te bezorgen. Gelukkig waren nog een aantal Easterwierrumers direct enthousiast. Met z’n vieren richtten we een stichting op en zijn we een jaar lang bezig geweest om de financiering rond te krijgen. Via subsidies, fondsen en crowdfunding kregen we het voor elkaar. Ruim 60 vrijwilligers (da’s 20% van alle inwoners!) hielpen mee om ‘Spooky Submarine’ in drie zeecontainers te bouwen. De jongeren draaien de room nu.”
Wat maakt jullie escaperoom anders of speciaal tov andere escape rooms?
“De room is met heel veel liefde voor het spel gemaakt, door escapers én vakmensen. Aan ontwerp en bouw hielpen onder meer een timmerman, een elektricien en een GZ-psycholoog mee. Als bezoeker merk je dat aan de sfeer en het design van de ruimtes en de puzzels. In de escaperoom zitten meer draadjes dan in een gewoon woonhuis, maar toch word je niet overdonderd door de techniek. Bijna ongemerkt ben je niet alleen met codes en sloten bezig, maar moet je ook handelingen verrichten om verder te komen.
Winst hoeven we als stichting niet te maken, dus als we geld overhouden, gaat dat weer nou zo hard terug naar de escaperoom. De begeleiders krijgen een kleine vergoeding, maar ze doen het vooral omdat ze er veel plezier aan beleven. Dat merk je als bezoeker.”
Heb je tips aan andere escaperoom eigenaren?
“Doe veel escaperooms, overleg met andere eigenaren, lees veel op internet en doe dan vooral wat bij jou past.”
Welke leuke dingen heb je meegemaakt tijdens het spelen?
“Het is natuurlijk het leukst als mensen helemaal opgaan in het spel. In ons geval is het leuk om te horen dat sommige mensen écht het gevoel hebben dat ze in een onderzeëer zitten. Laatst kwam er iemand lichtelijk zeeziek uit. Sneu voor die persoon, maar voor ons wel een bevestiging dat we goed bezig zijn.”
Wat zijn de minder leuke dingen die je meegemaakt hebt tijdens het spelen?
“Het is nooit fijn als dingen vernield worden, al doen mensen het niet met opzet. We hebben meegemaakt dat een speler een microfoon helemaal losmaakte en daarin ging lopen ‘zingen’. Dat is niet fijn als je in de controlroom zit.”
Gaat er nog iets veranderen aan de escaperoom?
“Sinds december 2018 zijn we open. Tot nog toe zijn de bezoekers en wij tevreden over hoe het draait, maar toch… we willen altijd nog wel een puzzel verbeteren of een ruimte mooier maken.
Daarnaast hebben we inmiddels een pop-up escaperoom gemaakt voor een lokaal festival. Daar blijkt veel vraag naar te zijn. We vinden het leuk om dat soort kleine escaperooms te blijven maken, als vingeroefening voor wellicht nog eens een andere grote room.”
Hoe zie je de toekomst van escaperooms?
“Wat wij zelf merken, is dat er steeds meer vraag komt naar escaperooms voor kinderfeestjes, bruiloften en andere feesten. Dat is niet zo ons ding. Wij hebben laatst wel een mobiele escaperoom gebouwd voor een symposium over jeugdhulpverlening. Daarin konden bezoekers ervaren hoe het is om cliënt dan wel hulpverlener te zijn, inclusief tijdsdruk en eisen die aan je worden gesteld. Dat soort ‘socially conscious escaperooms’ spreekt ons wel sterk aan. Verder lijkt de tijd van goedwillende amateurs die in hun garage een escaperoom opzetten nu toch echt wel voorbij. Bezoekers verwachten meer professionaliteit, zeker voor de toegangsprijzen die in Nederland worden gevraagd. Er komt steeds meer nadruk op licht- en geluidseffecten, decors die Hollywood-waardig zijn, en hintsystemen die logisch in de setting passen. Ook worden meer acteurs ingezet, waarbij knullig acterende gamemasters hopelijk snel verleden tijd zijn.”
Zijn er nog dingen die je graag zou willen vertellen over jouw escaperoom?
“Bijzonder is dat onze escaperoom tegenwoordig ook wordt gebruikt als instrument bij groeps- en gezinstherapie. Je ziet vaker dat arbeidspsychologen observeren hoe teams in escaperooms samenwerken, in het kader van teambuilding. Bij ons bekijkt de GZ-psycholoog hoe gezinnen en cliënten met bijvoorbeeld trauma’s of een negatief zelfbeeld reageren in een escaperoom. Het is toch een spannende situatie; wat roept dat op en wat voor vaardigheden heeft iemand om problemen op te lossen? Je ziet dan bijvoorbeeld cliënten erin gaan met het idee “Ik bak er toch niks van”. Maar uiteindelijk heeft iedereen wel een ingeving of een eigenschap die bijdraagt aan de escape. En als ontsnappen niet lukt, dan is het een goede manier om te oefenen met omgaan met teleurstelling.
De cliënten reageren enthousiast; die vinden het een leuke manier van therapie bedrijven. Groepen en gezinnen worden er vaak hechter van, want je hebt samen iets spannends “overleefd”.”
Meer lezen over TownShip Escape.
Mede-oprichter van Escape Rooms Nederland. Ik deed mijn eerste escaperoom in 2014 en heb er inmiddels meer dan 500 gespeeld in binnen- en buitenland. Ik houd van denkpuzzels, bordspellen en avontuur. Ik houd er van om erg creatief te zijn en ben een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten. Ik ben daarnaast eigenaar van Wonderling Experience Studio, waar we allerlei soorten ervaringen ontwerpen, waaronder escaperooms.
Geef een antwoord