In een escape room heb je je brein heel hard nodig maar helaas kan je brein je nog wel eens in de steek laten: je weet niet meer de naam van dat ene nummer of je vergeet de naam van iemand die je net ontmoet hebt, wat zorgt voor gênante situaties. Gelukkig kun je door goed te zorgen voor jezelf je brein ook scherp houden, denk aan genoeg slapen, niet roken en drinken met mate en genoeg sociale contacten hebben. Er zijn nog meer manieren om je brein fit te houden, zoals het volgen van deze zes stappen.
1. Blijf leren
Uit onderzoek blijkt dat hoe hoger het niveau van onderwijs is dat iemand genoten heeft, hoe beter het brein van dat persoon werkt op latere leeftijd. Je daagt met leren je geheugen uit en daardoor wordt je brein actief. Wetenschappers denken dat leren processen activeert die zorgen voor cel behoud en betere communicatie tussen je hersencellen. Je hoeft echt niet een baan te hebben om mentaal actief te blijven: je kunt ook een hobby nemen waarbij je een vaardigheid nodig hebt of iets nieuws leren, dit traint ook je brein. Bijvoorbeeld een escape room :).
2. Gebruik zoveel mogelijk je zintuigen
Hoe meer zintuigen je betrekt bij het leren van iets, hoe beter je brein het onthoudt. In een onderzoek kregen de proefpersonen plaatjes te zien van hele gewone dingen dat elk een geur had. Ze onthielden het niet bewust, maar toen ze later de plaatjes zagen zonder de geur te ruiken, herkenden ze wel wat ze gezien hadden. Het deel van het brein waarin geuren verwerkt worden, werd actief zonder dat de geur nog te ruiken was. Probeer dus je zintuigen te gebruiken als je iets wilt onthouden. We kennen nog geen escape rooms die gebruik maken van geur, maar horen graag als die er is.
3. Geloof in jezelf
Dit kan misschien wat zweverig klinken, maar uit onderzoek blijkt dat ouderen beter zijn in onthoudspelletjes als ze te horen krijgen dat ouderen nog een goed geheugen hebben, en ze presteren slechter als ze negatief nieuws lezen over ouderen en geheugen. Als je vaak denkt dat je een slecht geheugen hebt, heb je ook een slechter geheugen. Geloof dat je je geheugen kunt verbeteren, en oefen daarin.
4. Gebruik je hersenen niet onnodig
Je kunt je brein helpen om dingen beter te onthouden als je minder energie hoeft te besteden aan het onthouden van kleine dingen, zoals waar je portemonnee ligt of wanneer je naar de tandarts moet. Maak gebruik van agenda’s, kalenders, boodschappenlijstjes enz. en bedenk een vaste plek voor je portemonnee, sleutels en lenzen. Scheelt veel tijd, en breincapaciteit.
5. Herhaal wat je moet onthouden
Dit is ook een goede truc voor als je een tentamen of toets moet leren: heb je net iets gelezen of gehoord, schrijf het op of spreek het hardop uit. Bij schrijven koppelt je brein de bewegingen van je hand aan dat woord, en zo gebruik je meerdere zintuigen. Schrijf gelijk iets op als je denkt het te gaan vergeten, en spreek een nieuwe naam een paar keer uit zodat je hersenen het goed op kunnen slaan.
6. Verspreid leren over meerdere dagen
Elke leraar op de middelbare school zegt het: één dag voor de toets gaan leren, werkt niet. Verspreid het over meerdere dagen of tijdstippen: eerst lees je het door, dan ga je het opschrijven en dan ga proberen of je het nog uit je hoofd weet. Dit werkt niet alleen voor toetsen, maar ook voor moeilijke informatie of het leren van een script. Begin op tijd, dan heb je ook nog wat speling voordat je het echt moet reproduceren.
Je kunt je geheugen dus flink verbeteren, maar vergeet niet om ook gezond te leven en je brein actief te houden, daar zal je veel aan hebben als je de escape room betreedt en je brein op de proef wordt gesteld.