oktober 24, 2017 | Nieuws | Mike van Hoenselaar
Van 4 tot en met 15 oktober was het Kinderboekenweek met het thema ‘griezelen’. Dit jaar was het tijdens de Kinderboekenweek extra spannend voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Speciaal voor hen werd er door The Great Escape en Stadkamer een escaperoom gebouwd in Stadkamer Centrum Zwolle.
Je kunt de escaperoom helaas dus niet meer spelen, maar we moedigen dit soort initiatieven alleen maar aan. Escaperooms voor kinderen zijn super populair. Zelfs voor de hele kleine kinderen.
‘Escape Kaatje’
De escaperoom ‘Escape Kaatje’ is gebaseerd op het boek ‘Stranders’ van Iris Stobbelaar, één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2017. Dit verhaal gaat over Job. Job is het zo zat om altijd maar op zijn zusje Kaatje te moeten passen, dat zijn hartgrondige verwensingen op een dag uitkomen en zij werkelijk verdwijnt. Zwolse kinderen kunnen Job een handje helpen om zijn zusje te vinden! De kinderen gaan op onderzoek uit in de kelder van Stadkamer om vervolgens zoveel mogelijk over het verhaal te weten te komen. Ook worden ze opgesloten in een mysterieuze schrijverskamer, waar ze uitgebreid speurwerk moeten verrichten om te kunnen ontsnappen.
In deze speciale editie is er geprobeerd de schrijverskamer na te bouwen. In Stadkamer is op de gehele kinderafdeling nog een spel voor de basisschoolleerlingen waarbij ook de daadwerkelijke schrijfster van het boek een filmpje inspreekt. Dit zorgt ervoor dat de kinderen die de escaperoom betreden een nog realistischer gevoel krijgen in de escape room en onderdelen van het boek in hun achterhoofd houden om de puzzels op te lossen. De aanwezige puzzels in de kamer zijn ook gerelateerd met het boek en het doel is dan ook om aan het einde van de escaperoom aan Job te laten weten waar hij zijn zusje terug kan vinden.
Waar moet je rekening mee houden met het het maken van een Escape room voor kinderen?
Kinderen denken anders dan volwassenen dat weten we natuurlijk al, maar dat die gedachtes alleen ‘simpeler’ zouden zijn is heel kort door de bocht. De reactie van kinderen op puzzels of aanwezig meubilair, wandbekleding etc. is totaal anders. Wat het meeste opvalt is dat kinderen niet direct geloven wat ze zien en het willen onderzoeken. Inmiddels vertrouwen de meeste volwassenen in een escape room ook niet zomaar meer alles en wordt ook een bureaulamp aan onderzoek onderworpen, maar kinderen die zelfs nooit een escape room hebben gespeeld bekijken ieder object met de grootste nieuwsgierigheid. Dit zorgt ervoor dat de puzzels in de Kids Escape rooms in eerste instantie logisch lijken voor kinderen om er vervolgens achter te komen dat die gedachte totaal onjuist is, want wie zegt dat niet ook de stoel en de spiegel aan de wand bij deze puzzel horen? Volwassenen lijken eerder onderdelen uit te sluiten en logisch te beredeneren waarom een dergelijk object wel of niet behoort tot de puzzel en het lijkt dat kinderen ervan uitgaan dat alles meedoet tot het tegendeel is bewezen.
Edutainment
De escaperoom bij Stadkamer is ontwikkeld met het idee om educatie en entertainment te combineren. Kinderen van 9 tot en met 12 jaar kunnen door allerlei opdrachten te doen, codes te kraken en geheimtaal te ontrafelen ontsnappen uit een oude schrijverskamer. Scholen waren uitgenodigd om met schoolklassen de escape-uitdaging aan te gaan, maar ook kleine groepjes konden zich aanmelden.
Samenwerking
‘Escape Kaatje’ is een samenwerking geweest tussen Stadkamer en The Great Escape. Daarnaast hebben schrijfster Iris Stobbelaar en uitgeverij Ploegsma bijgedragen aan het project.
The Great Escape werd bewust gekozen in deze samenwerking vanwege het gebruik van escape rooms voor educatieve doeleinden. Het entertainment gedeelte is inmiddels bij het brede publiek welbekend, maar het ‘spelenderwijs’ leren is niet onopgemerkt gebleven. The Great Escape heeft hierop ingespeeld en gebruikt de escape rooms inmiddels voor opleidingseducatie, werving en selectie, coaching en communicatietraining.
Wil je proeven hoe deze escaperoom gebouwd is? Kijk de timelapse hier onder.
Deze speciale Kids Escape room is ontstaan uit het initiatief van Anneloes Zomerdijk en Ellen Geersing van Stadkamer.
Wil je nu zelf een escaperoom gaan spelen met je vader of moeder, of met vrienden, of je zoon of dochter? Bekijk alle escaperooms voor kinderen.
Mede-oprichter van Escape Rooms Nederland. Ik deed mijn eerste escaperoom in 2014 en heb er inmiddels meer dan 500 gespeeld in binnen- en buitenland. Ik houd van denkpuzzels, bordspellen en avontuur. Ik houd er van om erg creatief te zijn en ben een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten. Ik ben daarnaast eigenaar van Wonderling Experience Studio, waar we allerlei soorten ervaringen ontwerpen, waaronder escaperooms.
Geef een antwoord