Wat doe je als je met het gezin een weekje er tussenuit bent? Rusten, niks doen en een boek lezen? Helaas, dit gezin ademt escape rooms. We hebben daarom dan ook een dagje Enschede gedaan waar de escape rooms van Let’s Escape Enschede niet konden ontbreken. Een last minute escape room is niet altijd even handig, omdat je een escape room met meerdere mensen speelt. Toch zijn er genoeg escape rooms die je met 2 personen kunt spelen, waaronder deze. Wij hebben de proef op de som genomen bij de escape rooms van Tom Kuijpers. We hadden ook nog een extra uitdaging, we hadden ons zoontje van anderhalf mee, waarvan dit al de derde escape room was :). Hieronder lees je onze escape room review.
Beleving (7,5/10)
Je stapt binnen in de wereld van Jules Verne, auteur van het gelijknamige boek uit 1873. Het boek en dus ook de escape room gaat over Phileas Fogg en zijn knecht Passepartout die de wereld in 80 dagen rond zijn gereisd. Gebruikmakende van trein en stoomboot. Het is de bedoeling dat jij in de kamer hetzelfde probeert te doen door het oplossen van puzzels. Jules Verne is zelfs in de kamer aanwezig om jou van tips te voorzien.
Tom heeft geprobeerd om een zo volledig mogelijke beleving neer te zetten. Dus zoveel mogelijk waarde te geven voor dat uur dat je in de kamer kunt zijn. De belangrijkste keuze hierin is het feit dat hij voor een chronologische volgorde gekozen heeft in de escaperoom. Wat inhoud dat je van puzzel naar puzzel gaat in een vooraf bepaalde volgorde. Wat snel saai kan zijn, maar nu heel erg goed binnen het concept past hebben we gemerkt. Je maakt namelijk een reis rondom de wereld, dus is het heel logisch dat je van land naar land gaat. Dit is dus een prima keuze geweest en past goed in het thema van de kamer.
Er is veel aandacht besteed aan het verwerken van landen in de kamer. Het is dan een hele uitdaging om alles bij elkaar te laten passen zodat je nog steeds het idee hebt dat je in een kantoor bent van Jules Verne. We leven ergens tussen 1873 en 1905. Wat ons opvalt is dat sommige objecten niet uit die tijd zijn of nog niet uitgevonden of gebouwd waren. De Eiffeltoren bijvoorbeeld, deze is pas 1989 open gegaan. Nu is het discutabel welk jaartal het is wanneer wij in het kantoor van Jules Verne zijn. In theorie zou het prima kunnen zijn dat het 1904 is, terwijl hij nog leeft. Hij is immers in 1905 gestorven. Dus hij zou prima van de Eiffeltoren af kunnen weten omdat het een Fransman is. Het spel Monopoly daarentegen werd pas in 1935 uitgegeven. Dat is dus gezien de tijd waarin de escaperoom zich bevindt raar te noemen dat dat daar aanwezig is.
Dit is wel iets waar meer escape rooms moeite mee hebben als ze eenmaal voor een bepaalde tijdsperiode gekozen hebben. Het hebben van objecten die niet bij de specifieke tijd passen is niet zo heel erg, maar het zou wel extra mooi zijn voor de meest optimale beleving. Het zijn details waar we op letten :).
We merkten ook dat er niet ergens nog een timer of klok hangt met hoeveel tijd je nog hebt. We zijn vergeten te vragen waarom dat is, omdat dat vaak de druk flink op kan voeren in een kamer. We kregen het via de telefoon in de kamer doorgebeld, wat ook een prima indicatie is natuurlijk, gelukkig haalde wij het een paar seconde voordat de tijd op was. We hebben dus erg veel geluk gehad.
Eenmaal ontsnapt wordt er ook een leuke foto gemaakt. Wat ze bij Let’s Escape Enschede leuk gedaan hebben is dat jouw tijd omgezet wordt in het aantal dagen dat jij de wereld over bent gegaan. Heb je 80 dagen gehaald dan heb je de missie volbracht. Hele leuke twist.
Kwaliteit (7/10)
In de kamer is veel gebruik gemaak van hout, wat het erg knus en gezellig maakt, maar ook bij die tijd past. De hele kamer hangt vol met snuisterijen om het een echte wereldreizigerskamer te maken. We zijn immers in het kantoor van Jules Verne. Alle materialen hoeven gelukkig niet gloednieuw te zijn en passen daarom prima in het thema.
Wat heel fijn is, is dat niet alles vastgelijmd of vastgeschroefd is. Er zijn kamers die echt alles vast hebben gemaakt. Je hebt meer kans dat iets nu kapot gaat, maar het brengt veel meer sfeer met zich mee. Wat je ook hier weer moet onthouden is dat als je het pad volgt je geen gekke dingen hoeft op te pakken of verslepen en het dus niet onnodig een rommeltje wordt.
Omdat er veel gebruik is gemaakt van techniek bij de puzzels loop je altijd de kans dat iets niet gaat werken, dat was hier niet zo. Alles werkte zoals het zou horen. De sterrenpuzzel was hier een mooi voorbeeld van. Waarbij we kunnen zeggen Australië is geen Engeland :).
Wij houden erg van escape rooms waarbij je niet direct kunt zien wat een puzzel is en wat niet. In deze kamer heb je vrij snel door wat een puzzels zijn en waar je iets mee moet gaan kunnen. Dit had wellicht met dit thema niet anders gekund, maar dat zorgt er voor dat de kwaliteit van de kamer wat minder wordt in onze beleving. Voor de pret maakt het niks uit.
Mooi detail is dat de kamer heel makkelijk in een andere taal is te spelen. Bij de ingang van de kamer kunnen 4 talen geactiveerd worden waardoor alle audio in die betreffende taal afgespeeld wordt. Vanuit het oogpunt van de escape room heel goed gedaan.
Puzzels (8/10)
Een escape room review zou niet zijn als we niet kritisch naar de puzzels kijken in de escape room. Bij binnenkomst was het echt even schakelen omdat je de eerste paar minuten goed moet luisteren. Dat maakte het voor mij erg lastig. Omdat ik met een puzzel bezig was, kon ik me maar op 1 ding concentreren en zo miste ik een delen van het geluid.
Het aantal sloten in de kamer is hoog, maar op een of andere manier is dat hier niet zo heel erg in deze kamer. Een raar iets voor ons was het Monopoly-bord aan de muur. Waar trouwens wel een leuke puzzel mee verzonnen is. Er zaten ook hele leuke en unieke puzzels in verwerkt. Vrijwel alle soorten puzzels zijn in deze kamer voorbij gekomen. Wat het dus ook een hele gevarieerde kamer maakt waarbij je veel verschillende soorten vrienden of collega’s wilt hebben. Er is hier hard aan gewerkt.
Deze escape room bij Let’s Escape Enschede zit helemaal vol puzzels. Je moet namelijk van alle landen die je bezoekt 2 puzzels oplossen. Dat maakt het ook dat je de tijdsdruk ook heel erg sterk voelt. Dit maakt het ook een van de redenen waarom we niet adviseren om deze kamer met 2 personen te spelen.
Service (8,5/10)
Tom is een echt gastheer. Hij zorgt er voor dat zijn gasten helemaal niets te kort komen. Een portie bitterballen wordt je door Let’s escape aangeboden als je nog even wilt napraten over jullie escape room ervaring. Doordat de escape rooms op een van de gezelligste pleinen van Enschede liggen is een hapje voor of een drankje na helemaal geen probleem en ook een logische keus.
Eenmaal boven wordt er een duidelijke introductie gegeven over zowel escape rooms in het algemeen als wat je te wachten staat. Het belangrijkste wat wij meekregen was het feit dat alles chronologisch was, ga je dus vooruit zoeken, dan kun je de kamer niet uitspelen. Daar was Tom heel stellig in en dat klopte ook. Groepen die in de kamer meteen van alles gaan proberen op te lossen komen er niet uit.
Eindresultaat (7,8/10)
We hebben de kamer met zijn 2en gespeeld. We hadden onze zoon van anderhalf ook bij ons wat het extra moeilijk maakte omdat die overal aan wilde zitten. Hij heeft zich uitstekend gedragen, maar met 2 personen de kamer doen was toch wel zwaar. Ik zou die kamer dan ook met minimaal vier personen spelen.
Tom mag met zijn 80 dagen om de wereld escape room erg trots zijn. Een AAA-locatie in Enschede en een meer dan prima escape room om te spelen is dat een goede combinatie. Hopelijk vond je deze escape room review leuk om te lezen.
Meer informatie over Let’s Escape Enschede.