juni 14, 2015 | Nieuws | Mike van Hoenselaar
Escape rooms worden steeds technischer: bezoekers hebben vaker het idee dat ze zich in een film of videogame bevinden als ze in een escape room zijn. Dit is ook het geval bij escape room ‘Enigma Room’ in Sydney in Australië. Een van de makers vertelt over de kamer en wat de reden is voor al die technische snufjes in de kamer.
De makers
De makers Matt Lee, Barry Skalrud en Piyush Bedi, inwoners van de stad Sydney, hebben in plaats van de gebruikelijke ‘enge’ thema’s zoals een moord onderzoeken, gekozen voor een kamer die meer iets wegheeft van de film ‘Inception’. Daarnaast zitten er veel videogame-principes in, vertelt Lee:
“Als je mensen door een FPS game leidt, word je omgeven door gebouwen. Sommige daarvan hebben deuren en er zijn meerdere manieren om uit een smal straatje te komen. Je moet mensen op een bepaalde manier leiden naar het goede pad omdat ze dat pad moeten nemen. De overeenkomst tussen een videogame en wat wij doen is dat de kamer mysterieus is, maar dat de spelers wel genoeg informatie krijgen om de goede weg te kiezen.”
Videogame en realiteit
Het verschil tussen een kamer en een game is dat de speler te maken heeft met een echte ruimte. Lee:
“We vertellen mensen bij binnenkomst dat het geen videogame is. We proberen om mensen gebruik te laten maken van de ruimte op zoveel mogelijk manieren.”
Vanwege dat videogame-principe, zit er veel techniek achter the Enigma Room: als eerste krijgen de spelers een video te zien waarin het verhaal wordt verteld en ze krijgen een tablet die ze helpt tijdens het spel met advies. Daarnaast worden ze in de gaten gehouden met verborgen camera’s in de kamer en als ze een hint willen, krijgen ze die via hun tablet. Ook zijn er overal sensors in de escape room die ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld beelden op de schermen verschijnen.
Techniek zorgt voor meer plezier
Lee vertelt dat de vraag die de makers zichzelf continu stelden, ‘is dit verrassend?’ was;
“Vind je iets niet leuk om te doen, dan is er geen reden om het wel te doen. Ben je in een escape room en je denkt niet aan de tijd of wat je vandaag nog meer moet doen, dan is een kamer succesvol.”
Dat is wat Lee en zijn team heeft geprobeerd te bereiken, en dit werpt zijn vruchten af: de kamer heeft als gemiddelde review op Tripadvisor maar liefst vijf sterren. Misschien een voorbeeld voor nieuwe escape rooms die nog in de maak zijn?
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.
Geef een antwoord