december 9, 2024 | Personal | Mike van Hoenselaar
“Waarom zou je in je eentje een escaperoom spelen?” Een vraag die ik mezelf ook stelde voordat ik besloot het gewoon een keer te doen. Het antwoord is verrassend simpel: het is uitdagend, een tikje ongemakkelijk, maar vooral ontzettend leuk. Ik nam de proef op de som in De Kraak, een van de escaperooms bij De Kraakfabriek in Antwerpen. Hier was ik gastspreker bij een jaarlijks evenement van BEFEB, de escaperoom belangenorganisatie van België. Ik had wat tijd over voordat het evenement begon en had vooraf met de eigenaar contact over mijn plannetje. Wat volgde, was een hele benauwende, maar vooral positieve ervaring die ik niet snel zal vergeten.
Een solomissie met alleen jezelf als hulplijn
Normaal gesproken speel je een escaperoom samen: teamwork, overleg en de nodige gezonde frustratie als je niet op één lijn zit. Maar in je eentje? Dan ben je volledig op jezelf aangewezen. Je bent de enige die verantwoordelijk is voor elke stap, elke beslissing én elke misstap. En geloof me, die misstappen zijn er genoeg als je alleen bent.
Bij De Kraak kreeg ik de taak om een waardevol object te stelen uit het kantoor van de mysterieuze Herbert ‘Fat Herbie’ Blitzstein. Vanaf de eerste seconde stond ik aan. Ik moest dit klusje alleen gaan klaren. De begeleider, die waarschijnlijk net zo nieuwsgierig was naar mijn solo-avontuur als ikzelf, moedigde me aan om hardop na te denken. Een gouden tip, bleek later: het hielp niet alleen mij, maar gaf de host ook inzicht in mijn gedachten, want ja, er was niemand anders in de escaperoom behalve ikzelf.
De highs en lows van een solo-escaperoom
Een van de meest opvallende dingen aan alleen spelen, is dat je in sommige situaties volledig op jezelf teruggeworpen wordt. Bij een puzzel waar deductie nodig was, vond ik mezelf behoorlijk gefrustreerd. Geen teamgenoten om mee te sparren, geen bevestiging dat mijn denkstappen klopten. En ja, het voelde als een eeuwigheid voordat ik eruit was wat er van mij gevraagd werd. Maar dat moment van triomf toen ik het tóch oploste? Extra onbetaalbaar, want ik deed het he-le-maal zelf.
Daar tegenover stond een balanspuzzel waar ik juist in mijn eentje de controle had. Geen miscommunicatie met een medespeler, geen gepriegel en voordringen van medespelers die een vastere handen denken te hebben. Alleen ik en de puzzel. Soms heeft solo-spelen dus ook voordelen!
Er waren meer momenten dat ik de beperkingen van solo-spelen voelde. Bijvoorbeeld bij een puzzel waarbij als je tegelijkertijd op twee plekken keek je het veel en veel sneller op kunt lossen. Individueel moet je dus zelf steeds heen en weer rennen. Uiteindelijk lukt het mij, maar meer was ik een hoop zuchten, grrr’s en pffff’s verder.
Een andere puzzel was simpelweg niet mogelijk zonder hulp, maar gelukkig kon de spelbegeleider de kamer dynamisch aanpassen. Een groot compliment voor de flexibiliteit van de Kraakfabriek en de manier waarop ze rekening hielden met mijn situatie. In het nabespreken bleek zelfs dat er meer puzzels in moeilijkheid aangepast konden worden waardoor ze meer grip hielden om mijn ervaring. Geweldig! Sowieso een pluspunt als een escaperoom nadenkt over flexibele puzzels om het op deze manier voor een zo groot mogelijke doelgroep onvergetelijk te maken.
Waarom zou je dit doen?
Het spelen van een escaperoom in je eentje is niet voor iedereen weggelegd. Het sociale en coöperatieve aspect is immers wat een escaperoom zo uniek maakt. Maar het dwingt je om je eigen vaardigheden te testen, zonder hulp van anderen. Je ontdekt wat je sterk maakt – én waar je grenzen liggen. Bovendien is het een mooie kans om een nieuwe dimensie van escaperooms te ervaren. Je krijgt nu echt alles mee.
Voor mij was het een spannende, unieke ervaring. Zou ik het opnieuw doen? Misschien. Ik miste het delen van de ervaring met anderen, het nabespreken én het samen lachen om de gemaakte fouten. Toch raad ik het iedereen aan om het eens te proberen, al is het maar om uit je comfortzone te stappen en te zien wat je écht in huis hebt.
Mijn tips voor solo-escapers
- Kies je kamer verstandig. Vermijd kamers die fysiek teamwork vereisen of puzzels bevatten die echt voor meerdere spelers bedoeld zijn.
- Communiceer vooraf. Leg uit dat je alleen speelt, zodat zij puzzels eventueel kunnen aanpassen.
- Wees geduldig. Zonder teamgenoten duren sommige puzzels langer. Laat je niet ontmoedigen!
- Geniet van de ervaring. Het gaat niet om snelheid, maar om plezier en uitdaging.
Dus, ben je klaar om alleen de strijd aan te gaan met de puzzels? Durf jij het avontuur aan? Probeer het eens – en ontdek hoe sterk je echt bent. Want soms is de beste medespeler gewoon… jijzelf.
Mede-oprichter van Escape Rooms Nederland. Ik deed mijn eerste escaperoom in 2014 en heb er inmiddels meer dan 500 gespeeld in binnen- en buitenland. Ik houd van denkpuzzels, bordspellen en avontuur. Ik houd er van om erg creatief te zijn en ben een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten. Ik ben daarnaast eigenaar van Wonderling Experience Studio, waar we allerlei soorten ervaringen ontwerpen, waaronder escaperooms.
Geef een reactie