juli 2, 2019 | Interviews | Mike van Hoenselaar
Deze week is het aan Erna Buitenhuis. Ze is eigenaresse van Buitenhuis Groepsuitjes in Apeldoorn. Buitenhuis Groepsuitjes organiseert gedurende het gehele jaar groepsuitjes, bedrijfsuitjes en feesten in Apeldoorn en omgeving. Sinds kort is hier een een escaperoom gebouwd: De Alpha Bunker.
Erna vertelt over hoe ze op dit thema gekomen zijn en hoe ze ervoor zorgt dan spelers gevoelsmatig zich echt in een bunker wanen.
Hoe heb je van het begrip escaperooms gehoord?
“We zijn altijd benieuwd wat er in de markt gebeurd op het gebied van spellen en activiteiten voor kleine en grote groepen. Zelf hebben we daarom ook met ons team een aantal escaperooms gespeeld en zo is de passie eigenlijk ontstaan.”
Waarom ben je een escaperoom begonnen
“Omdat we dachten zelf een goede escaperoom te kunnen bouwen. We hebben in ons team bouwers, een ruimtelijk vormgever, medewerkers die spelonderdelen bedenken en een werktuigbouwkundige. Met al die kennis bij elkaar en veel ruimte in onze bedrijfshal was dat de aanleiding om onze eerste escaperoom te bouwen als aanvulling op al onze andere groepsuitjes.
“Met onze bedrijf in groepsuitjes proberen we mensen altijd een gezellig uitje te bezorgen en we zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe ideeën. Zelf een escaperoom ontwikkelen en bouwen waarmee we mensen een unieke beleving kunnen geven leek ons super gaaf en een mooie aanvulling op onze andere uitjes. Toen we de Tigerstellung op ons favoriete waddeneiland Terschelling bezochten wisten we direct dat dit het uitgangspunt qua vormgeving zou worden voor onze eerste escaperoom. De Tigerstellung is een groot bunkercomplex in het plaatsje West op Terschelling. Hier zijn door een grote groep vrijwilligers een aantal bunkers die onder de duinen lagen helemaal uitgegraven.”
“We hebben zelf natuurlijk ook escaperooms gespeeld en daardoor inspiratie gekregen om er ooit zelf één te bouwen, maar alléén bij een goed idee en alleen als we hem goed in elkaar konden zetten. Het heeft wel een jaar geduurd voordat het idee uitgewerkt was en we er zelf tevreden over waren. We zijn het hele land door geweest voor de juiste materialen en inrichting. We vinden het super om mensen even uit hun alledaagse leven te halen, in een andere wereld te laten spelen en een gave ervaring mee te geven.”
Hoe probeer je de mensen mee te nemen in een andere wereld?
“We hebben een bunker gebouwd die als het ware als een doos in onze grote bedrijfshal in geplaatst. Doordat je eerst een trap afdaalt heb je het idee ook echt onder de grond te gaan. De ruimte is donker en koel en de ruimtelijk vormgever heeft er alles aan gedaan om het ook echt op betonnen muren te laten lijken. Nieuwe materialen zijn zo bewerkt dat ze oud lijken, nieuwe electriciteitsbuizen lopen over de muur maar lijken bijv op oude koperen leidingen. Met Duitse muziekfragmenten en achtergrondgeluiden van straaljagers en schoten wordt de beleving dat je in een bunker bent versterkt en de spanning opgebouwd naarmate je langer in de bunker aan het escapen bent. Ook hebben we bunker onderdelen verwerkt in de spelonderdelen van de escaperoom.”
Wat vindt jij zelf belangrijk tijdens het spelen van een escaperoom?
“Dat iedereen mee kan doen. Onze escaperoom is moeilijk, je hebt denkers nodig, maar ook mensen die observeren of die goed kunnen zoeken. Het is belangrijk dat iedereen op eigen niveau deel kan nemen aan het spel.”
“We hopen uniek te zijn met een aantal spelonderdelen. En hebben we ook wat “geluksmomentjes” ingebouwd. Leuke verrassingen die je niet verwacht. Verder hebben we een aantal onderdelen ingebouwd die net even anders zijn dan je dacht. Je wordt op het verkeerde been gezet doordat niet alles is wat het lijkt. Als het dan toch lukt, zijn dat mooie momenten om te zien.”
Wat maakt jullie escaperoom anders of speciaal tov andere escaperooms?
“We hebben ons eigen ontwerp compleet kunnen uitvoeren zoals wij het bedacht hadden. Geïnspireerd op een bestaande bunker zijn we met het ontwerpen begonnen van de ruimtes. Er is veel tijd besteedt aan het zoeken van de juiste materialen en er is veel aandacht besteedt aan het decoreren, met oog voor detail. Er is samenhang in het verhaal en de beleving in de bunker. De spelonderdelen zijn uniek en zijn er onverwachte elementen ingebouwd.”
Heb je tips aan andere escaperoom eigenaren?
“Zorg dat er onderdelen in je escaperoom zitten die nieuw zijn voor de (ervaren) spelers.
Zorg dat successen in de escaperoom elkaar steeds sneller opvolgen.
Zorg dat alle spelers wat te doen (kunnen) hebben.
Zorg voor meerdere ruimtes in je escaperoom.”
Hoe zie je de toekomst van escaperooms in het algemeen?
“Ik denk dat escaperooms nog een lang leven hebben. Er zullen steeds meer varianten bij komen, van klein tot groot. Misschien niet allemaal succesvol, maar ik verwacht wel dat het niveau steeds beter wordt naarmate er meer nieuwe escaperooms komen. En daardoor zal het kaft zich van het koren scheiden.”
Meer lezen over Buitenhuis Groepsuitjes Apeldoorn.
Mede-oprichter van Escape Rooms Nederland. Ik deed mijn eerste escaperoom in 2014 en heb er inmiddels meer dan 500 gespeeld in binnen- en buitenland. Ik houd van denkpuzzels, bordspellen en avontuur. Ik houd er van om erg creatief te zijn en ben een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten. Ik ben daarnaast eigenaar van Wonderling Experience Studio, waar we allerlei soorten ervaringen ontwerpen, waaronder escaperooms.
Geef een antwoord