juli 20, 2015 | Nieuws | Mike van Hoenselaar
Niet alleen je lichaam moet af en toe bewegen en bezig zijn, dit geldt ook voor je hersens. Als je je hersenen bezig houdt, heb je minder kans op bijvoorbeeld depressies en angsten. Voor een escape room heb je hersenen nodig die topfit zijn, en met deze tien tips kun je dit bereiken. De tips zijn van Dr. Richard Restak, een professor op het gebied van neurologie van de George Washington Hospital University School of Medicine and Health Sciences, en hij deelt ze graag met iedereen die zijn hersens wilt trainen.
1. Ga gamen
Videogames zijn voor kinderen? Niet als je bedenkt wat je er allemaal mee traint: je oog-handcoördinatie (doordat je met een console bezig bent), je ruimtelijk inzicht (je moet bijvoorbeeld een kaart gebruiken) en het verhoogt het aantal visuele dingen die je tegelijkertijd kunt waarnemen (er gebeurt veel in een game). Geen gek idee dus en het is nog leuk ook!
2. Train je geheugen
Al eerder schreven wij over je hoe je je hersenen scherp kunt houden door je geheugen te trainen en het trainen van je geheugen is een belangrijk onderdeel in het voorkomen van dementie. Je geheugen trainen komt van pas in de escape room omdat je dan beter onthoudt wat je eerder gezien hebt en wat mogelijk een clue kan zijn.
3. Leer elke dag een nieuw woord
Een nieuw woord leren vergroot niet alleen je woordenschat en daarmee je begrip van de wereld, maar het verbetert ook de activiteit in het talencentrum van je brein en in de prefrontale kwab waar je bijvoorbeeld dingen mee uitvoert. Zoek bijvoorbeeld een woord op in de krant dat je nog niet kende, en oefen hiermee. Als je dat doet, begrijp je ook gelijk sneller wat je leest en dat is ook een groot voordeel.
4. Maak spellingsoefeningen
Spellingsoefeningen verbeteren je spelling maar er zijn meer voordelen: door spelling ‘zie’ je het woord echt voordat je het opschrijft of uitspreekt. Door dit te doen, train je de taalgebieden en omlopen in je hersenen.
5. Zorg ervoor dat je niet wegzakt in je stemming, fantasiegedachten of alleen praten over jezelf
Zit je in een stressvolle of vervelende situatie? Probeer dan aan iets anders te denken, dit voorkomt dat je jezelf verliest in bijvoorbeeld je stemming. Denk aan iets wat niet te maken heeft met jezelf of deze situatie, een rustig bos bijvoorbeeld. Zo voorkom je nog meer stress en angst, en dat is beter voor je brein.
6. Zorg ervoor dat je genoeg blijft bewegen
Beweging heeft elk lichaam nodig, en als je veel stress hebt, is het goed om te gaan bewegen. Kies iets uit wat je leuk vindt en niet ziet als ‘extra taak’. Ga bijvoorbeeld elke avond een stuk wandelen: 6,5 kilometer wandelen per week verlaagt de kans op dementie met 50%
7. Doe ‘s avonds na school/werk een dutje
Een dutje in de middag werkt bijna even goed als een hele nacht slapen, en is ook goed voor de verwerking van je herinneringen. Doe een dutje van 20 minuten als je uit school of werk komt en het voelt alsof je in slaap gaat vallen. Hierdoor rust je uit en kom je beter de avond door.
8. Ga puzzelen
In je brein worden meerdere gebieden actief als je aan het puzzelen bent: kruiswoordpuzzels zetten je taal- en geheugengebieden in je hersenen aan het werk en bij woordzoekers doe dat met de pariëtale kwab. Wil je een extra uitdaging? Dan kun je ze in je hoofd doen zonder ze op te schrijven. Koop een puzzelboekje, leuk voor als je je bijvoorbeeld verveelt.
9. Werk met je handen
Muzikanten en kunstenaars weten het allang: met je handen bezig zijn verbetert de hersenactiviteit. Dit geldt ook voor breien of tekenen, dus kies een hobby uit waarbij je met je handen bezig bent en oefen hiermee.
10. Besteed meer aandacht aan je zintuigen
Bij veel mensen met geheugenverlies ontstaat dit doordat ze zich niet meer bezighouden met wat ze ruiken, zien, voelen, proeven en horen. Zet een wijnclubje op met wie je wijn gaat drinken en snuif de lucht op als je in het bos bent. Zo word je je ook nog eens meer bewust van wat er om je heen gebeurt.
Oefen met deze tien tips. Zo bereid je niet alleen je hersenen voor op de escape room, maar ook op de rest van je leven, want met je hersenen moet je het nog de rest van je leven doen.
Eigenaar en blogger op Escape Rooms Nederland. Deed zijn eerste escape room in 2014. Into denkpuzzels, bordspellen, avontuur, is erg creatief en een echte gezelschapsspelfanaat. Grote liefhebber van escape rooms in alle soorten en maten.
Geef een reactie